Når en skal finne det riktige boliglånet, så skal en se seg godt omkring. Mange banker tilbyr i dag en lav rente på boliglån og det er langt fra gitt at de største bankene også er de rimeligste. Faktisk viser de seneste sammenlikninger at det er de små, lokale banker som tilbyr den beste renten. Og i prinsippet gir dette også god mening. Med en mindre administrasjon og mindre krav fra aksjonærer som ønsker store utbytter, så kan de små bankene tillate seg å ta litt mindre betalt for lånet ditt.

Historisk lav rente

Renten er i dag på et historisk lavt nivå. Da styringsrenten i mars 2016 ble satt ned til 0,5%, var dette enda et skritt ned mot en null rente. Renten vil neppe komme så langt ned, men en styringsrente på 0,5%, er gode nyheter for deg som leter etter et billig boliglån. Bankene følger hverandres bevegelser og når først den ene store banken har kuttet renten sin, så følger de andre etter i løpet av kort tid. Slik var det også i mars måned, hvor først Nordea kuttet boliglånsrenten og noen få timer senere så var det samme gjort hos Handelsbanken, Danske Bank, Sparebank 1 og DNB.

Lån for unge

Er du ung og skal kjøpe din første bolig, så er de beste lånene de du får som er spesielt beregnet for unge under 34 år. Her kan du låne inntil 85% av markedsverdien på boligen. Det kan være en del penger å spare i lavere rente på slike lån. Og hos Storebrand er du faktisk ung helt opp til du fyller 40 år. I prinsippet trenger det ikke vøre din første bolig du kjøper. Hos de fleste bankene får du fortsatt disse gunstige vilkårene om du skal kjøpe din andre eller kanskje tredje bolig. Det er dog ofte et par betingelser tilknyttet slike lån. En ting er at du oppfyller alderskravet. Noe annet er at mange banker krever at du har en BSU-konto hos dem eller at du er totalkunde. Mindre kan også gjøre det, men det er de færreste banker som lar deg få et boliglån til en lav rente samtidig som du har dine andre bankkonti i en annen bank.

Lån innenfor 85% av markedsverdien

Fordelen med disse lånene er at du kan låne inntil 85% av markedsverdien, men du får en rente som tilsvarer renten det gis på lån innenfor 60-70% av markedsverdien. Det er jo slik at desto lavere lånet er i forhold til verdien på boligen, jo lavere rente kan du få. Dette skyldes at bankens sikkerhet vil være større om du lånet f.eks. en million og boligen har en markedsverdi på kr 1,8 millioner. Banken har da god sikkerhet for lånet sitt, også selv om prisene på boligmarkedet plutselig skulle begynne å falle. Dette belønnes med en lavere rente.

Når du søker om lån, så husk på at konkurransen blant bankene er ganske tøff. Så for deg som mulig kunde, lønner det seg å prøve å få bankene til å strekke seg litt. De fleste gjør gjerne dette, spesielt om du er ung og har styr på økonomien din. Banken vil se på din betalingsevne og er denne bra, så kan det også være aktuelt å la deg låne litt mer enn de 85% av verdien på boligen, om du skulle ha behov for dette.

Bankene med de laveste rentene

Vi har tatt med de bankene som er landsdekkende eller som er større regionale banker. Alle rentesatsene er ut fra de billigste lånene og med lån på to millioner og inntil 85% av boligverdien.

Landkreditt bank er banken med den beste renten akkurat nå. Renten er 1,99% nominelt, med en effektiv rente på 2,02 prosent. Det stilles ingen krav til deg som låntaker, utover de vanlige kravene alle banker stiller til din økonomi. Banken er landsdekkende.

Mellom Landkreditt bank og neste på listen som er Skandiabanken, finner vi et par tilbud til medlemmer av ulike organisasjoner. Dette gjelder blant annet ansatte i Oslo Kommune som kan få rimelige lån hos Oslo Pensjonsforsikring. Også medlemmer av sykepleierforbundet kan få billige lån hos DNB. Men dette er en forholdsvis liten gruppe og vi har derfor ikke tatt de med på listen.

Skandiabanken tilbyr lån med en nominell rente på 2,13% og en effektiv rente på 2,15%. Det stilles heller ikke her noen spesielle krav. Banken er en ren nettbank og du vil derfor måtte søke om lån via nettsiden deres.

BN Bank er også en internettbasert bank, eid av Sparebank1 konsernet siden 2008. Her kan du få boliglån med en nominell rente på 2,15% og en effektiv rente på 2,20%. Det stilles ingen spesielle krav til deg som låntaker, utover standardkravene som alle banker stiller til sine lånekunder.

OBOS banken er for medlemmer av OBOS, noe som alle kan bli. Det er mange medlemmer i OBOS og vi har derfor tatt de med på listen. Her er laveste rente på 2,15%, med en effektiv rente på 2,22%.

Sparebanken Øst har en egen avdeling som heter Boligkreditt.no. Denne er for alle og kan også tilby boliglån med en lav rente. Den nominelle renten er på 2,25% og den effektive renten på 2,27%.

Du kan også gå inn på en av de mange boligkalkulatorer som finnes på nettet. Her kan du søke etter lån ut fra ulike kriterier. Legg inn hvor mye du trenger å låne, nedbetalingstid og hvor mye lånet er på i forhold til låneverdien (60%, 70% eller 80%). Selvsagt må en ta slike resultater med et visst forbehold. Mye avhenger også av økonomien din og den kredittvurdering som banken foretar når de behandler din lånesøknad. Det kan også lønne seg å sjekke med flere banker samt din egen bank. Som nevnt, er konkurransen hard blant bankene og de vil derfor gjøre det de kan for å få deg som kunde. Sjekk tilbudene hos de forskjellige bankene og har du spesielle fordeler gjennom jobben din eller foreninger du er medlem av, da bør du også få lånetilbud fra dem.